Lezecké působení na Hoch König se Severočechama (foto)

Měl jsem tu čest absolvovat výlet s borci ze Severu: Péťa Křivi, jeho tchán Standa a Jirka. Všichni ze Severních Čech se silně outdorovým výrazem ve tváři 🙂 jezdí lézt do hor už dlouho. Pozvání jsem tedy nemohl odolat.

Za náš první lezecký cíl Péťa navrhl cestu Das Leben ist schön 6+/450m na Östliche Schoberplatte (2666m) . Cestu jsme lezli první den jako dvě dvojky hned za sebou. Takže to byla akce nejen lezecká ale i společenská, a bylo to moc fajn. Tůra včetně nástupu i sestupu nám zabrala 12 hodin. Večer jsme se na chatu vrálili notně znaveni a úspěch zapili pifkem a slifkou 🙂 Cesta má pěkný a vyrovnaný žačátek po lehce ubíhajících plotnách. Posledních 6 délek ovšem napřímí a lezení nabere na fantastické expozici, která se často v horách nezažívá. Sestup víceméně horský, 250m slanění a potom zbytek rozbitým úzkým žlabem plným volných kamenů. mezi tzv „Plasierkletterei“ tato cesta rozhodně nepatří, o čemž vypovídá i to, že prvovýstupce byl A.Precht a ten „nikomu nic nedaruje“ podobně jako Chuck noris 🙂

Druhý den jsme zvažovali cestu kratší, zato obtížnější, v téměř kolmé skále. Volba padla na Asterix a Obelix 7-/250m na Torsäule (2588m). Tuto cestu jsme lezli už jen ve 3 protože Standovi odešlo koleno 🙁 Cesta to byla také fenomenální zejména pro svojí úžasnou „vzdušnost“. Zajištění tam kde má být. Poslední nejtěžší délka by šla pravděpodobně v nejobtížnějších místech za 7- (kterých tam bylo více) přelézt cca 6/A0. Cestu můžeme vřele doporučit. Mrkněte na fotky!

Jen ještě pro úplnost dodám, že skupina Hoch König patří mezi Severní vápencové alpy a leží hned vedle Tennengebirge případně Dachsteinu. Dostupnost ze Salzburgu po dálnici A10, cca 40km. Nástup na Chatu jen 40min, nástup pod stěnu cca 1,5-2hod.

Bude i video!

Miki

7 thoughts on “Lezecké působení na Hoch König se Severočechama (foto)”

  1. Jj Martine, svět je táááák malej… Myslíš, že se s Jirkou – Hasičem známe? Jasně, že jo :-). Byli jsme spolu asi před měsícem a půl na Přílepech u Rakovníka… Jinak super trip, co jste podnikli!!!! Nádhera!!!

  2. Čau Štěpáne! To je mazec, „padouch nebo hrdina, všichni jedna rodina!“ 🙂 Díky za pochvalu akce, třeba Ti to někdy vyjde s náma.

  3. Zdarec Marťas,svět je fakticky malej což.Turbo pěkně čučel,když jsem mu poslal ty fotky.Pěkný čekáme na video.Ve čtvrtek jsme byli s Hasičem na stěně v Ústínú/L počasí stálo za prd tak jsme mimo jiné pěkně poklábosili.Měj se a zdravíme ženu a děcka

  4. Kámo, už dlouho jsem tě neviděl v tomhle modrým blembáku. Myslel jsem, že jsi ho vyměnil za ten motorkářskej už nadobro. Navždy. Nebyla ti v něm zima? 😉

  5. 🙂 díky kámo, no vypadalo to tak v posledních letech. Asi jsem dostal rozum na stará kolena! 🙂 Blembák bude vymněněn, je to už historická relikvie kvůli které sklízím posměch!

  6. Na posměch nedej! A já to tak ani nemyslel. Možná je to historická relikvie, ale fungující, ne?

Napsat komentář